
می 23, 2020بیمه عمر
بیماری کووید ۱۹ یا همان کرونا که از ماههای پایانی سال ۲۰۱۹ در کشور چین، شیوع آن آغاز شد و به سرعت به تمامیکشورهای جهان سرایت کرد، در چند ماه گذشته، تمامیمشاغل و عرصههای مختلف اقتصادی را در تمامیکشورهای جهان تحت الشعاع خود قرار داده است. بسیاری از مشاغل با شیوع کرونا تعطیل شده و یا به حالت نیمه تعطیل درآمدند. تقاضای بسیاری از محصولات در سطح جهان با کاهش چشمگیر مواجه شد و در مقابل تقاض و تولید برخی کالاهای خاص در این ایام، روند فزاینده ای پیدا کرد. در این میان صنعت بیمه نیز در تمامیکشورهای جهان بالطبع، تأثیرات خود را از شیوع این ویروس گرفته و تحولاتی را شاهد بوده است. در این مطلب قصد داریم به تأثیرات شیوع ویروس کرونا بر صنعت بیمه با تمرکز بر بازار بیمه در کشور ایران بپردازیم.
تأثیرات شیوع ویروس کرونا بر صنعت بیمه کشور به طور عام و بر بازار بیمههای عمر و زندگی به طور خاص را از سه منظر میتوان بررسی نمود:
۱- توسعه بازار الکترونیکی بیمه: با شیوع ویروس کرونا و تحت تأثیر قرار گرفتن روابط اجتماعی و در نتیجه کاهش تقاضای خرید محصولات مختلف و به طور خاص محصولات بیمه ای و به ویژه بیمه عمر به منظور جلوگیری از انتقال ویروس و قطع نمودن چرخه آن، صنعت بیمه کشور نیز بیش از پیش ضرورت توسعه فروش بیمه از طریق خدمات الکترونیکی را احساس کرد. بسیاری از شرکتهای بیمه و نیز بسیاری از نمایندگان فروش بیمه در سطح کشور، فرایند فروش و ارائه خدمات بیمه ای به صورت غیرحضوری و از طریق خدمات الکترونیک در فضای مجازی را آغاز نموده و یا به روندی که پیش از این آغاز کرده بودند، سرعت چشمگیری دادند. بی شک تأثیرات این اتفاق در سالهای آتی بر صنعت بیمه کشور بسیار گشترده و چشمگیر خواهد بود و تمامینمایندگان بیمه به طور عام و نمایندگان فروش بیمههای عمر به طور خاص ناگزیر از ورود به عرصه فروش الکترونیک بیمه خواهند بود چرا که در غیر این صورت بی شک از بازار و صنعت بیمه به طور خودکار کنار گذاشته خواهند شد. لذا یکی از اثرات بسیار مهم شیوع کرونا بر صنعت بیمه کشور، توسعه فروش و اراده خدمات بیمه ای به صورت الکترونیک بوده است که در سالهای آتی اثرات گسترده آن را بیشتر شاهد خواهیم بود.
۲- افزایش تقاضای بیمههای عمر و سلامت: با شیوع گسترده ویروس کرونا در کشور، بسیاری از افراد جامعه، بسیار بیش از پیش به پدیده مرگ و عواقب آن اندیشه کردند. این نگرانی که در صورت انتقال سرپرست خانوار به این ویروس و فوت وی، چه سرنوشتی در انتظار خانواده وی خواهد بود، به عنوان ایده اصلی ارائه خدمات بیمه عمر، ذهن اکثریت جامعه را به خود مشغول نموده است. بدیهی است این اندیشه و این نگرانی موجب تقاضای بیشتر بیمه عمر و گسترش و توسعه فرهنگ بیمه عمر در سطح جامعه ایران خواهد شد که از جمله جوامعی است که در این زمینه دچار ضعفهای جدی فرهنگی است. بیمه عمر با ارائه پوشش سرمایه فوت به هر علت، تنها محصولی است که قدرت رفع این دغدغه و نگرانی را داشته و میتواند تا اندازه ای از آثار روانی شیوع ویروس کرونا در سطح کشور نیز بکاهد. از سوی دیگر بسیاری از افراد جامعه نیز با نگرانی دیگری از منظر تأمین هزینههای درمانی خود و اعضای خانواده خود در صورت ابتلا به ویروس کرونا درگیر شده اند. تأمین هزینههای درمانی همواره در سطح جوامع مختلف یکی از مهم ترین دغدغههای نهاد خانواده محسوب میشود. لذا تقاضا برای بیمههای سلامت نیز طی چند ماه گذشته تحت تأثیر قرار گرفته و بسیاری از افراد به دنبال خدمات بیمه ای خاص جهت تأمین هزینههای درمانی در صورت ابتلا به این ویروس بوده اند. این تقاضا موجب ارائه خدماتی از سوی شرکتهای بیمه به صورت متقابل برای پاسخ گویی به نیاز جدید عرصه سلامت کشور شده است که زمینه ساز تأیر سوم شیوع ویروس کرونا بر صنعت بیمه شده است.
۳- ارائه پوششهای جدید در بیمههای عمر: همان طور که گفته شد، با شیوع ویروس کرونا تقاضای جدی در سطح جامعه برای خدمات بیمه ای که بتواند هزینههای درمانی خانوارهای ایرانی را در صورت ابتلا به این ویروس تأمین نماید، افزایش محسوس داشته است. به این منظور صنعت بیمه کشور راهکارهای مختلفی را در چند ماه گذشته ارائه نموده و شرکتهای مختلف بیمه ای نیز خدمات مختلف و گسترده ای را برای رفع این نگرانی در سطح جامعه ارائه کرده اند. یکی از این خدمات که در شرکتهای مختلف بیمه ای، ارائه شده است در نظر گرفتن پوشش بیمه ای برای ویروس کرونا به طور خاص بوده است. برخی از شرکتهای بیمه اقدام به ارائه بیمه ای خاص برای پوشش هزینههای درمانی کرونا نمودند و برخی دیگر پوشش ویژه ای را تحت عنوان پوشش بیماری کرونا به بیمههای عمر یا حوادث خود اضافه کردند. در برخی از شرکتهای بیمه ای نیز بیماری کرونا به امراض خاص تحت پوشش امراض خاص در بیمههای عمر افزوده شد تا بار نگرانی خانوادههای ایرانی از تأمین هزینههای درمانی پوشش کرونا کاسته شود. از سوی دیگر در برخی از شرکتهای بیمه ای نیز ارائه خدمات بیمه تکمیلی به عنوان یک پوشش اضافی در بیمههای عمر، توانسته است هزینههای درمانی ویروس کرونا را جبران نماید. بنابراین یکی دیگر از تأثیرات بسیار مهم شیوع ویروس کرونا بر صنعت بیمه و به ویژه بیمه عمر، ارائه یا اضافه شدن خدمات پوشش بیمه ای این ویروس در قالب بیمههای عمر بوده است.
بنابراین همانطور که مشاهده میشود، صنعت بیمه و به ویژه بیمههای عمر و زندگی یکی از صنایعی محسوب میشود که نه تنها در چند ماه گذشته و در پی شیوع ویروس کرونا فعالیت خود را تعطیل یا تعلیق ننموده است، بلکه با توسعه خدمات خود به جامعه، در کنار خانوادههای ایرانی در روزهای سخت شیوع این ویروس در سطح کشور بوده و تلاش چشمگیری جهت کاهش اثرات منفی شیوع ویروس کرونا در سطح جامعه داشته است. خاصیت منحصر به فرد انعطاف چذیری بسیار زیاد بیمههای عمر و خدمات آن این امکان را برای شرکتهای بیمه فراهم کرده است که در روزهای دشوار انتشار ویروس کرونا در سطح جامعه، بتوانند با ارائه خدمات خاص خود تحت عنوان پوشش هزینههای درمان بیماری کرونا به انحاء مختلف، خانوارهای ایرانی را بیش از پیش مورد حمایت قرار دهند. این حمایت نه تنها جنبههای مادی و مالی هزینههای درمان کرونا را شامل میشود، بلکه اثرات روانی کسترده انتشار این ویروس را نیز در سطح جامعه از طریق کاهش استرس و نگرانی ناشی از دغدغههای آتی را به شکل چشمگیری کاهش داده و خواهد داد.