نوامبر 24, 2019اخبار روز بیمه
خبرگزاری مهر- گروه استانها: سکینه اسمی- آذربایجان غربی به دلیل موقعیت کوهستانی و شرایط جغرافیایی ویژه همه ساله با حوادث و بلایای طبیعی از جمله سیل خانمان سوز دست و پنجه نرم میکند که حاصل آن سالانه بیش از میلیاردها تومان خسارات مالی و در برخی مواقع نیز جانی است.
وقتی سیل و سیلاب در این استان رخ میدهد همه مناطق شهری و روستایی آسیب میبیند اما بافت روستایی به دلیل آسیب پذیربودن با کوچکترین بلایای به خصوص در بخش واحدهای مسکونی متحمل خسارات جبران ناپذیر مالی و جانی زیادتری میشوند.
لایروبی رودخانهها از مهمترین اقداماتی است که میتوان در مواقع بروز سیل جلوی بسیاری از خسارات مالی و تخریب واحدهای مسکونی را گرفت اقدامیکه شاید به دلیل غفلت از آن در سالهای گذشته هزینه زیادی متحمل مسئولان و مدیریت بحران بکندهر چند در زمان وقوع سیل و حادثه جلوی خسارات را گرفت اما قبل از وقوع هر حادثه ای میتوان از ، ایمن سازی و مقاوم سازی واحدهای مسکونی و برخی اقدامات زیربنایی میزان خسارات را به حداقل رساند.
لایروبی رودخانهها از مهمترین اقداماتی است که میتوان در مواقع بروز سیل جلوی بسیاری از خسارات مالی و تخریب واحدهای مسکونی را گرفت اقدامیکه شاید به دلیل غفلت از آن در سالهای گذشته هزینه زیادی بر مسئولان و مدیریت بحران تحمیل میکند.
بر اساس اعلام آمارها هم اکنون از بیش از سه هزار و ۵۰۰ روستای آذربایجان غربی دو هزار روستای استان در کنار رودخانهها واقع شده اند آمار نشان میدهد در وقوع حادثه در صورت عدم لایروبی رودخانهها نه تنها این روستاها بلکه سایر مناطق شهری وروستایی میتواند متحمل خسارات زیادی شود.
هم اکنون چندین رودخانه از وسط ۱۷ شهر استان میگذرد که لایروبی این رودخانهها برای جلوگیری از آسیبهای احتمالی به ساکنان این مناطق ضروری است و با توجه به خشکسالیهای اخیر و بارشهایی که به وقوع میپیوندد، قدرت نفوذپذیری آب به خاک کمتر شده و سیلابها اتفاق میافتد که لایروبی انهار و رودخانهها میتواند در هدایت آبهای سطحی کمک موثری باشد.
۲هزار و ۷۵ روستای آذربایجان غربی در مسیر رودخانهها واقع شده اند
مدیرکل مدیریت بحران آذربایجان غربی در گفتگو با خبرنگار مهر با بیان اینکه هم اکنون دو هزار و ۷۵ روستای استان در مسیر رودخانهها و مسیلها قرار گرفته اند گفت: سیلاب از جمله مهمترین عوامل بروز این میزان خسارت در استان است در حالی که میتوان با برنامه ریزی مناسب از بروز آن جلوگیری کرد.
امیرعباس جعفری ادامه داد: شناخت صحیح عوامل پدید آورنده و تشدید کننده این حوادث میتوان در چاره اندیشی و تدبیر درست و مقابله و کاهش آثار زیانبار آن موثر بود که این موضوع مهم باید در کارگروههای تخصصی زیرمجموعه شورای مدیریت بحران استان انجام شود.
جعفری افزود: با تخصیص اعتبارات مورد نیاز، لایروبی انهار و رودخانههای استان و نیز مقاوم سازی واحدهای مسکونی میتوان میزان خسارات مالی را در مواقع بروز سیل و بلایای طبیعی کاهش داد ولی متاسفانه در سالهای اخیر اعتبارات اختصاص داده شده جوابگوی نیاز این بخش نیست.
وی آموزش و آگاه سازی مردم از عوامل پدیدآورنده حوادث طبیعی و تشدید کننده خسارتهای وارده در بخش آماده سازی و پیشگیری از وقوع بحرانها عنوان و اضافه کرد: در این رابطه با استفاده از تجربههای موفق در داخل و موارد مشابه در دیگر کشورها میتوان در اثرساز شدن آموزشها و انتقال دانش در زمینه مدیریت بحرانها و کاهش خطرپذیری نتایج بسیار مطلوبی را بدست آورد.
وی گفت: طرح بیمه اماکن روستایی که با تاکید استاندار آذربایجان غربی از سال گذشته مراحل اجرایی آن آغاز شده تاکنون با همکاری فرمانداران، بخشداران و دهیاران و مشارکت روستائیان در تمامیروستاهای استان در حال اجراست و با تکمیل آن میتوان در جبران خسارتهای ناشی از حوادث کمک حال روستائیان بود.
۹۰ میلیارد ریال برای لایروبی رودخانههای آذربایجان غربی اختصاص یافت
استاندار آذربایجانغربی نیز با اشاره به اینکه اولویت نخست استان نیمه دوم سال پیش از بارشها لایروبی رودخانهها برای جلوگیری از وقوع سیل است گفت: اعتبار ۹۰ میلیاردی لازم برای این امر باید به سرعت در اختیار شرکت آب منطقهای قرار گیرد.
محمدمهدی شهریاری در آخرین جلسه شورای حفاظت از منابع آب آذربایجان غربی با تاکید بر اینکه لایروبی رودخانهها به دلیل قرار گرفتن بخش اعظمیاز روستاهای آذربایجان غربی در مسیر رودخانهها میتوان اقدام پیشگیرانه خوبی در برابر سیل باشد عنوان کرد: برای جلوگیری از وقوع چنین بلایایی باید مدیریت منابع آب و لایروبی رودخانههای آذربایجانغربی بهسرعت انجام گیرد و همه بودجه آبمنطقهای به این بخش اختصاص یابد.
استاندار آذربایجان غربی با بیان اینکه هزینه لایروبی به مراتب کمتر از هزینههای ناشی از بروز خسارت و حوادث است و با توجه به این امر، لایروبی انهار و رودخانهها باید در اولویت قرار گیرد اظهارداشت: اجرای طرحهای آبخیزداری توسط اداره کل منابع طبیعی، اصلاح جاده دریا با استفاده از اعتبار ستاد احیا و جلوگیری از ساخت و سازهای غیرمجاز در بستر و حریم رودخانهها از جمله مواردی است که باید مدنظر مدیران قرار گیرد.
شهریاری از اختصاص ۹۰ میلیارد ریال برای لایروبی رودخانههای استان خبر داد و گفت: از ۱۴۰ کیلومتر مسیلی که برای لایروبی در آذربایجانغربی در نظر گرفته شده است، باید مناطق بحرانی احصا شود و لایروبی این قسمتها در اولویت قرار گیرد.
استاندار آذربایجان غربی تخریب منابع طبیعی و مراتع را از دیگر دلایل تحمیل خسارات زیاد در مواقع بروز سیل و سیلاب اعلام و خاطرنشان کرد: منابع طبیعی برای استان بسیار حیاتی است، تخریب عرصههای ملی را به صورت گسترده در استان شاهد هستیم و باید از این امر جلوگیری شود.
اعتبارات لایروبی رودخانههای آذربایجان غربی ناچیز است
مدیرعامل شرکت آب منطقهای آذربایجانغربی در نشست شورای حفاظت از منابع آب آذربایجان غربی فقط به هشدارها اکتفا نکرد و با بیان آمارهایی عنوان کرد: اگر اقدامات پیشگیرانه در بحث مدیریت و لایروبی رودخانههای استان انجام نشود باید منتظر خسارات جبران ناپذیری در مواقع بروز سیلاب بود.
کیومرث دانشجو با گلایه از کمبود اعتبار اظهارداشت: در مجموع طول بازههای بحرانی نیازمند لایروبی رودخانههای استان ۳۲۳ کیلومتر و ۷۵۰ متر است که با اعتبار در نظر گرفته شده میتوان تنها حدود ۷۱ کیلومتر از آن را لایروبی کرد.
اعتباری که برای لایروبی بیش از ۳۲۳ کیلومتر از بازههای بحرانی رودخانههای استان مورد نیاز است، ۸۲۱ میلیارد ریال برآورد شده و از این میزان تنها ۶۰ میلیارد و ۴۹۰ میلیون ریال اختصاص یافته استوی خاطرنشان کرد: اعتباری که برای لایروبی بیش از ۳۲۳ کیلومتر از بازههای بحرانی رودخانههای استان مورد نیاز است، ۸۲۱ میلیارد ریال برآورد شده و از این میزان تنها ۶۰ میلیارد و ۴۹۰ میلیون ریال اختصاص یافته است.
دانشجو با بیان اینکه ۲۰۲ بازه بحرانی رودخانه ای در استان وجود دارد که باید این بازهها هرچه زودتر لایروبی شود ادامه داد: ۷۸۷ کیلومتر رودخانه و نهر از محل اعتبارات ستاد احیا و این شرکت طی پنج سال گذشته در این استان لایروبی شده است.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای آذربایجانغربی گفت: از این میزان ۴۰۷ کیلومتر رودخانه و نهر با استفاده از اعتبار ستاد احیای دریاچه ارومیه و ۳۷۹ کیلومتر نیز با استفاده از اعتبار داخلی شرکت آب منطقه ای آذربایجان غربی لایروبی شده است.
وی با بیان اینکه از کل لایروبی صورت گرفته در آذربایجان غربی ۲۴۲ کیلومتر رودخانه و ۵۴۴ کیلومتر نهر منتهی به رودخانههای استان بوده است گفت: اعتبارات این شرکت در سال ۱۳۹۸ حدود ۲۲۰ میلیارد ریال بود که این اعتبار در سال آینده به ۲۱۰ میلیارد ریال کاهش پیدا کرده و از این اعتبار نیز تنها ۱۴۰ میلیارد ریال عاید این شرکت میشود که با این اعتبار امکان مقابله با سیل وجود ندارد.
وی با اشاره به اینکه در حال حاضر ۱۵ کیلومتر رودخانه نیز در دست اجرا برای لایروبی در آذربایجان غربی قرار دارد بیان کرد: ابتدای امسال در کمتر از ۲۰ روز ۷۰ کیلومتر رودخانه در استان لایروبی شد که این رقم در حال حاضر به ۱۰۲ کیلومتر رسیده است در سال ۹۹ نیز با این اعتبار در نظرگرفته شده نمیتوان کاری از پیش برد.
هم اکنون ۱۰ شهر آذربایجان غربی و دو هزار و ۷۵ روستای آذربایجان غربی در معرض سیل قرار دارند عدم اختصاص اعتبارات مورد نیاز میتواند خسارات جبران ناپذیر زیادی متحمل استان بکند اما اقدامات پیشگیرانه با اعتبارات اندک میتواند جلوی این خسارات هنگفت را بگیرد.