
نوامبر 15, 2019بیمه عمر
جای نگرانی نیست! هلدینگ معدن و صنعت ۵ میلیارد دلاری پشتوانه بیمههای عمر و زندگی!
گزارش یک جلسه باشکوه در «هتل خاطره انگیز المپیک»
شهریورماه ۱۳۵۳- هتل المپیک تهران
سال ۱۳۵۳ بود که کشوری از خاورمیانه میزبان بازیهای آسیایی شد؛ ایران، تهران… ساختمان اصلی هتل المپیک در همان سال ساخته شد و پیوند خورد به خاطره شیرین مقام دوم ایران میان ۲۵ کشور آسیایی. ژاپنیها در آن سال قهرمان شدند و اکثر مدالهای طلایی رنگ مسابقات را با خود به خاور دور بردند…
مهرماه ۱۳۹۸- دوباره هتل المپیک
اواخر مهرماه است و سوز پاییزی در محوطه بیرونی هتل طنین انداز است. حاضران سن و سال دارتر در سالن همایشهای هتل المپیک، یاد خاطرات داغ شهریور ۱۳۵۳ میافتند… اما ماجرا از چه قرار است؟ دوباره اجتماعی ورزشی در میان است؟ نه! ولی دوباره صحبت از ژاپن به میان میآید! آنجا که دکتر قاسمیرئیس هیئت مدیره بیمه پاسارگاد گفت: «در ژاپن حدود ۸۰ بانک بزرگ درست کردند و کل توسعه و بنگاههای اقتصادی را به بانکها و بیمه سپردند و این دو نهاد منبع حرکت توسعه عظیمیکه در این کشور میبینید، شدند!» ۴۵ سال پس از قهرمانی ژاپن در بازیهای آسیایی بازهم صحبت از قهرمانی آنها این بار در صنعت بیمه به خصوص بیمههای عمر و زندگی میشود. چشم بادومیهایی که در گام اول توانسته اند بهترین و کامل ترین پاسخ را به سوال «بیمه عمر چیست؟» مردمان کشورشان پیدا کنند.
اینجا سالن همایشهای هتل خاطره انگیز المپیک است که دومین همایش باشکوه «بیمههای عمر و تامین آتیه» در آن برگزار میشود. میهمانان جلسه متنوع و پرشور هستند؛ پیر، جوان، خانم و آقا اما همه حول یک محور جمع شده اند: بیمه عمر و تامین آتیه. بیمه ای نوظهور در کشور ما که امروزه در دنیا بعدی استراتژیک در توسعه جوامع یافته است. در این همایش یکروزه قرار است روسای بیمه مرکزی و بیمه پاسارگاد و رئیس هیئت مدیره بیمه پاسارگاد به عنوان یکی از موفقترین شرکتهای بیمه سخنرانی کنند و از اهمیت بیمههای عمر و زندگی برای حضار که نخبگان و نمایندگان برتر در این حوزه از سراسر کشور هستند، بگویند و سپس از برترینها تقدیر به عمل آورند.
مردم بیمههای عمر و زندگی را دوست دارند اما از آن خبر ندارند…
سخنران نخست جلسه دکتر غلامرضا سلیمانی رئیس بیمه مرکزی کل کشور است. دکتر به شدت اهل حساب و کتاب است شاید به همین خاطر است که مدرک تحصیلی اش هم دکترای حسابداری است! مردی خوشرو از خطه شمال که ریاست سازمان تامین اجتماعی را نیز در کارنامه خود دارد. متین و موقر به پشت تریبون میآید و سخنرانی خود را آغاز میکند. عنوان دومین همایش بیمههای عمر و تأمین آتیه، «بررسی تجارب، چالشها و راهکارهای توسعه بیمههای عمر و تأمین آتیه» است، لذا دکتر در همین چارچوب به بیان دغدغههای خویش میپردازد. فارغ از کلیشههای رایج صحبت خود را با گله گزاری از اهالی بیمههای عمر و تامین آتیه آغاز میکند و میگوید مردم ما نسبت به استفاده از خدمات بیمههای عمر و زندگی تمایل بسیاری دارند اما متاسفانه زمینههای آگاه سازی در این حیطه، کم است. دکتر سلیمانی در بخش دیگر صحبت خود از اهمیت سرمایه گذاری در بیمه عمر و زندگی سخن گفت و تاکید کرد صنعت بیمه با درک وضعیت فعلی اقتصادی کشور باید زمینههای تشویقی را فراهم کند تا مردم برای سرمایه گذاری در بیمه عمر و پس انداز ترغیب شوند. ضرورت آگاهی مردم از اهمیت «سرمایههای خرد» خود نقش به سزایی در گرایش طبیعی آنان به این نوع بیمههای مدرن خواهد داشت لذا ایشان معتقد است سرمایههای خرد مردم در تعیین مناسبات اقتصادی نقش ویژهای دارد و نمایندگان بیمههای زندگی میتوانند در جذب این سرمایهها نقش اساسی را ایفا کنند. در همین رابطه در کتاب ارزشمند «اصول، مقررات و رشتههای بیمه ای» که توسط پژوهشکده بیمه تالیف شده است میخوانیم: «یکی از ویژگیهای برجسته بیمه عمر، ایجاد ذخایر ریاضی قابل توجه در شرکتهای بیمه است. از آنجا که پرداخت حق بیمه عمر معمولا در یک دوره زمانی طولانی مدت صورت میگیرد و فاصله زمانی پرداخت حق بیمه و دریافت خسارت طولانی است، شرکتهای بیمه انباشت قابل ملاحظه ای از سرمایههای بیمه گذاران را در اختیار دارند که میتوانند از آن در انجام سرمایه گذاریها بهره مند شوند و به رونق و رشد اقتصادی و اشتغال کمک کنند. تحقیقات متعددی وجود رابطه یک به یک بین رشد بیمههای عمر و رشد اقتصادی را اثبات کرده اند. به دلیل این ویژگی متمایز کننده بیمه عمر است که شرکتهای بیمه اولویتهای خاصی را به فروش بیمههای عمر اختصاص میدهند و دولتها نیز مشوقهای جدی همچون تخفیفات مالیاتی را در مورد بیمه عمر اعمال میکنند. تقاضای بیمه عمر جهانی در طی سه دهه گذشته از روندی رو به رشد برخوردار بوده است. در حالی که در سال ۱۹۸۴ فقط ۴۳ درصد از کل تقاضای بیمه به بیمه عمر اختصاص داشته است، رشد سریع بیمه عمر به حدی بوده که در سال ۲۰۱۵ حدود ۵۶ درصد کل تقاضای بیمه جهان به بیمه عمر اختصاص یافته است. از جهت مقدار در حالی که کل تقاضای بیمه عمر(حق بیمه دریافتی) در سال ۱۹۸۴ حدود ۲۱۶ میلیارد دلار بوده است، این رقم در سال ۲۰۱۵ به ۲۵۳۴ میلیارد دلار رسیده است. به عبارت دیگر، طی دوره مورد اشاره به طور میانگین، تقاضای بیمه عمر از رشد ۲/۹ درصدی برخوردار بوده که چشمگیر است. در سال ۲۰۱۵ ضریب نفوذ(درصد حق بیمه تولیدی به تولید ناخالص ملی) بیمه عمر جهان حدود ۵/۳ درصد و میزان تقاضای سرانه آن در جهان حدود ۳۵۰ دلار بوده است.»(صفحات۲ و ۳)
هلدینگ معدنی و صنعتی است ۵ میلیارد دلاری به اضافه ۳۵ پروژه پشتوانه بیمه عمر و زندگی !
بدون شک صحبتهای دکتر مجید قاسمی(رئیس هیأت مدیره بیمه پاسارگاد) در بخش دیگر همایش بیمههای عمر و زندگی از تاثیرگذارترین بخشهای برنامه بود. دکتر قاسمیدر بدو سخن از «فاجعه ای» بزرگ در ایران امروز رونمایی کرد که منجر به استرس حضار شد؛ «در حال حاضر ما در ایران با یک فاجعه توسعه ای مواجه هستیم. متاسفانه منابع مالی نزد بیمهها و بانکها اجازه ندارند به سمت بنگاه سازی سالم اقتصادی بروند. در حالی که بیمههای عمر و زندگی پتانسیل بسیار بالا و توان توسعه ای بالقوه بالایی دارند اما ما هنوز نتوانسته ایم فرهنگ بیمه را ملی کنیم. وظیفه ما متولیان بیمه است که کاری کنیم تا مردم بیمه عمر و تامین آتیه را بهتر بشناسند و با بیمه زندگی کنند و البته بیمه عمر و زندگی را هم بخرند. در صورت تحقق این مهم ما میتوانیم هم نقش بیمه را در تولید ناخالص داخلی بیشتر کنیم و هم نقش بسیار مهمیرا از طریق منابعی که در بیمه عمر نهفته است در بحث توسعه ایفا نماییم. دکتر قاسمیکه از نگاه حضار فهمیده بود جمعیت تشنه مصادیق عینی هستند تا بتوانند نگرانیهای مخاطبان خود در روزهای سخت اقتصادی را برطرف کنند، شروع به صحبت پیرامون پشتوانههای مالی بیمه عمر و تامین آتیه کرد:« گروه مالی پاسارگاد چند هلدینگ مهم دارد که یکی از آنها هلدینگ معدنی و صنعتی است که حدود ۵ میلیارد دلار در آن سرمایه گذاری شده و ۳۵ پروژه تعریف شده دارد که این پروژهها تا نهایتا تا پایان سال ۱۴۰۰به اتمام خواهند رسید که عمده آن البته به بهره برداری رسیده است. در واقع همین مجموعه عظیم اقتصادی از پتانسیلهای بسیار غنی است که پشت بیمه عمر و زندگی ایستاده و اگر احیانا به لحاظ نوسانات اقتصادی و تورم درصدی احتمال به خطر افتادن منابع مالی باشد جلوی ریسک هدر رفت این منابع را میگیرد. اهالی بیمه عمر که از صحبتهای دکتر قاسمیاندکی آرامش خاطر یافته بودند، با دقت بیشتری صحبتهای ایشان را دنبال کردند؛ « هلدینگ دیگر گروه مالی پاسارگاد، هلدینگ بخش انرژی است که ۱۲ میلیارد دلار در آن پروژه سرمایه گذاری شده است. جالب است که بدانید وقتی برای اولین بار در اوایل سال ۱۳۹۷ یکی از پروژههای بالا دستی با سرمایه گذاری منابع مالی بیمه به امضا رسید، وزیر محترم نفت بسیار متعجب شد. وقتی ایشان متوجه شدند که برای اکتشاف دو میدان نفتی مرتبط با هلدینگ انرژی گروه مالی پاسارگاد از هیچ کارشناس و مشاور خارجی استفاده نشده و توانسته در رقابت با خارجیها به لحاظ فنی برنده شود اعلام کردند من برای اولین بار اعلام میکنم که صنعت بیمه، ملی شد! هلدینگ سلامت و ای سی تی نیز از جمله هلدینگهایی است که ما در گروه مالی پاسارگاد در دست داریم تا تضمینهایی جدی برای استحکام برگههای بیمه نامههای عمری که شما همکاران به مردم عزیزمان اهدا میکنید، فراهم کنیم.
دو هزار میلیارد تومان حق بیمه دریافتی بیمههای عمر و زندگی در سال ۹۸
حضار که از سخنان تحلیل و دقیق آقای قاسمیسر ذوق آمده بودند با اشتیاق شنوای صحبتهای آقای ضمیری مدیرعامل فروتن و دوست داشتنی بیمه پاسارگاد شدند. آقای ضمیری در صحبتهای خود گزارش اجمالی از عملکرد بیمه پاسارگاد در بخش بیمههای عمرو زندگی داد و گفت: اطلاعات اجمالی برای دوره ۵ سال نشان دهنده توفیـق نسبی شرکت در کسب سهم مناسب از بـازار بیمههای عمر و زندگی میباشد که امید است با تدابیر و برنامه ریزیهای انجام شده و حمایتهای سازنده بیمه مرکزی جمهوری اسلامیایران موفقیتهای حاصله بصورت مستمر و فزاینده ادامه داشته باشد. مدیرعامل بیمه پاسارگاد درباره حق بیمه وصولی بیمه نامههای عمر و تامین آتیه بیمه پاسارگاد توضیح داد: حق بیمه وصولی بیمههای عمر و تأمین آتیه شرکت در سال ۱۳۹۷ مبلغ ۲۷۹ر۷۸۰ر۱۳ میلیون ریال (۳۷۸ر۱ میلیارد تومان) بوده است که نسبت به سال قبل ۵۲ درصد رشد را نشان میدهد و بالغ بر ۶۰ درصد از سبد سهام شرکت را تشکیل میدهد. حق بیمه وصولی شش ماهه اول سال ۱۳۹۸ بالغ بر ۴۰۱ر۰۳۵ر۹ میلیون ریال میباشد که نسبت به مدت مشابه سال قبل رشد ۵۵ درصدی را نشان میدهد.
وی تصریح کرد: با توجه به روند مذکور، حق بیمه عمر و تأمین آتیه برای سال ۱۳۹۸ مبلغ ۲۰۷ر۱۱۹ر۲۰ میلیون ریال (دو هزار میلیارد تومان) برآورد میشود که نسبت به سال ۱۳۹۷، دارای ۴۶ درصد رشد میباشد.
مدیرعامل بیمه پاسارگاد درباره ذخیره ریاضی بیمه نامههای عمر و تامین آتیه این شرکت نیز گفت: کل ذخیره ریاضی در پایان سال ۱۳۹۸ بالغ بر ۶۱۲ر۵۱۳ر۴۳ میلیون ریال برآورد میشود. که سهم اتکایی آن بالغ بر ۷۴۱ر۷۵۲ر۱۳ میلیون ریال و سهم نگهداری نیز بالغ بر ۸۷۱ر۷۶۰ر۲۹ میلیون ریال میشود. در واقع آقای ضمیری بار دیگر از اهمیت قابلیت سرمایه گذاری در بیمههای عمر و زندگی سخن گفت. در این باره میتوان گفت بیمه عمر علاوه بر پوشش حمایتی برای خانواده، جنبه پس انداز و سرمایه گذاری نیز دارد. بیمه عمر برخلاف بیمههای اموال از انواع بیمههای غرامتی محسوب نمیشود و پیرو اصل غرامت نیست. موضوع بیمه عمر ارائه تامین در مقابل هزینههای احتمالی یا بار مالی ناشی از یک ریسک شخصی معین همچون فوت، بیماریهای خاص یا حیات در پایان مدت قرارداد است.
ضمیری سرمایه گذاری از محل ذخایر ریاضی را تا پایان شهریور ۹۸ به میزان ۷۱۰ر۸۳۹ر۲۴ میلیون ریال، ذخایر مشارکت در منافع را در شش ماهه نخست ۱۳۹۸ مبلغ ۷۴۱ر۳۰۰ میلیون ریال و ذخیره ریاضی کل را نیز تا پایان شهریور ۱۳۹۸ به مبلغ ۱۵۷ر۵۸۵ر۳۶ میلیون ریال با رشد ۲۷ درصدی نسبت به سال پیش از آن و میانگین نرخ بازده سرمایه را نیز در شش ماه نخست سال ۹۸ را نیز ۱۹٫۲۴ اعلام کرد.
وی در ادامه به موضوع وامهای پرداختی به بیمه گذاران عمر و تامین آتیه شرکت بیمه پاسارگاد اشاره کرد و گفت: در پایان سال ۱۳۹۷ مبلغ ۸۶۸ر۷۴۹ر۳ میلیون ریال وام به بیمه گذاران بیمههای عمر و تأمین آتیه پرداخت شده که نزدیک به ۲۰ درصد ذخائر ریاضی سهم نگهداری است. همچنین مبلغ وام مذکور در پایان شهریور ماه سال ۱۳۹۸ مبلغ ۹۷۷ر۸۹۱ر۴ میلیون ریال میباشد.
ایشان درباره ترکیب سنی بیمه شدگان بیمه نامههای صادره عمر و تأمین آتیه تا ۳۱ شهریور ماه ۱۳۹۸ بیمه پاسارگاد نیز گفت: از این میان۳۰ درصد کمتر از ۱۵ سال، ۱۶ درصد بین ۱۶ تا ۲۵ سال، ۲۷ درصد بین ۲۶ تا ۳۵ سال، ۱۷ درصد بین ۳۶ تا ۴۵ سال، ۸ درصد بین ۴۶ تا ۵۵ سال و ۲ درصد نیز بالای ۵۵ سال سن دارند.
مدیرعامل بیمه پاسارگاد در ادامه سخنان خود نتیجه گیری کرد: توسعه بیمههای زندگی به عنوان ابزار مؤثر در توسعه تأمین آتیه مردم و تجهیز منابع بلندمدت، یکی از مهم ترین نیازهای اقتصاد ملی اوضاع اقتصادی کنونی است و نه تنها سرمایه گذاری منابع حاصل از ذخائر بیمههای زندگی به ویژه در بخش تولید میتواند موجبات اشتغال مفید در جامعه را فراهم سازد بلکه فعالیت در این رشته از بیمه دارای مزیت ایجاد اشتغال مستقیم نیز میباشد. صحبتی که مخاطبانش حضار در سالن یعنی نمایندگان بیمههای عمر و زندگی، شاغلین مستقیم این بیمه ارزشمند بودند.
وی ادامه داد: صنعت بیمه کشور توان علمیو عملی لازم را برای توسعه بیمههای زندگی داراست که با تدبیر، برنامه ریزی و مدیریت میتواند به ثمر بیشتر برسد و رسیدن به اهداف پیش بینی شده در اسناد بالادستی، با همت جمعی شرکتهای بیمه و بیمه مرکزی جمهوری اسلامیایران میسر و ممکن است.
بخش بعدی همایش که پس از استراحتی کوتاه برگزار شد، پنلهای تخصصی بود که منجر به نت برداری نمایندگان از صحبتهای اساتید شد. آقایان خسروشاهی قائم مقام بیمه مرکزی، میرعلی مطهری معاون بیمههای اشخاص، دکتر کریمیدبیر کل سندیکای بیمه گران ایران و حمیدرضا اکبری از شرکت داتین از سخنرانان پنلهای تخصصی پربار این همایش یکروزه بودند. در بخش انتهایی همایش نیز از نمایندگان برتر حوزه بیمههای عمر و زندگی تجلیل به عمل آمد که آقای عرفانی مدیریت سایت بیمدان از جمله این افراد بود. در انتها نیز بیانیه پایانی نشست قرائت شد که بخشهایی از آن را در ادامه میخوانیم: «… – رشد و توسعه بیمههای زندگی در گرو ارتقای سطح اعتماد عمومیبه کل صنعت بیمه است و ضرورت دارد در کنار نظارت کامل و دقیق بیمه مرکزی بر عملیات بیمه ای و سرمایه گذاری شرکتهای بیمه ساز و کارهای تدوین و اجرا شود که در عمل برای آحاد جامعه ، بیمه گذاران و بیمه شدگان این رشته اطمینان بخش باشد.
– ویژگیهای متفاوت بیمههای زندگی ضرورت تدوین و تصویب استاندارد حسابداری خاص برای این رشته از بیمه را ایـجاب می نماید، بنـابراین پیشنهاد میشـود در جهت آمـاده سـازی برای اجـرای IFRS که از سـالهای آتـی شرکتهای بیمه موظف به رعایت آن میباشند، تهیه و تصویب استاندارد حسابداری بیمههای زندگی در دستور کار بیمه مرکزی جمهوری اسلامیایران و سازمان حسابرسی قرار گیرد.»
نمایندگان برتر بیمههای عمر و زندگی پس از یکروز کاری مفید در هتل خاطره انگیز المپیک، با انرژی بیش از پیش در حال ترک سالن بودند تا بتوانند بهتر از قبل به سوال سهل اما ممتنع «بیمه عمر چیست؟» مخاطبان پرشور خود پاسخ دهند.