
جولای 13, 2019بیمه اتومبیل , بیمه عمر به زبان ساده
بیمه اتومبیل به زبان ساده
بیمه اتومبیل به دو بخش شخص ثالث و بدنه تقسیم میشوند.
بیمه شخص ثالث اتومبیل را که همه میشناسند و همه برای ماشینهای خود خریداری میکنند چون اجباری است! اما به طور خلاصه میتوان گفت در پوشش بیمه شخص ثالث، شخص اول مالک خودرو، شخص دوم شرکت بیمه و شخص ثالث (سوم) فرد یا افراد زیاندیده غیر از راننده مقصر در حادثه هستند.
برای مثال در یک تصادف غرامت نقص عضو، فوت و خسارت وارد شده به اموال تمامیافراد زیاندیده، تحت پوشش بیمه شخص ثالث قرار میگیرد البته راننده مقصر نیز تحت پوشش بیمه حوادث راننده که جزئی از بیمه شخص ثالث است قرار میگیرد. با این تفاوت که بیمه حوادث راننده تنها خسارتهای جانی را پوشش میدهد و در برابر خسارات مالی مسئولیتی ندارد. مبنای تعیین حق بیمه شخص ثالث و میزان پوشش مالی و بدنی، مبلغ تعیین شده برای دیه کامل یک انسان در ماه حرام است. در سال ۹۸ دیه کامل در ماه حرام(ذیالقعده، ذیالحجه، محرم و رجب) ۳۶۰ میلیون تومان و در ماه غیر حرام ۲۷۰ میلیون تومان تعیین شده است.
و اما بیمه بدنه که بسیاری هنوز از نکات ریز اما خیلی مهم آن بی خبرند. بیمه بدنه تا چندی پیش در واقع رویارویی ثروتمندان و غیرثروتمندان بود زیرا اگر فردی با خودرویی معمولی مثل پراید با خودرو گرانقیمتی تصادف میکرد و مقصر شناخته میشد باید مابه التفاوت سنگین خسارت وارده را از جیب خود میداد که گاهی اوقات از هزینه ماشینش گرانتر بود! اما خوشبختانه در قانون جدید این معضل حل شده است. قانونگذار با معرفی «خودروی متعارف» این مشکل را حل کرده است. خودروی متعارف خودرویی است که قیمت آن در روز حادثه حداکثر نصف دیه کامل (در سال جاری ۱۸۰ میلیون تومان) باشد. بر اساس این قانون فرضا اگر قیمت یک خودرو ۹۰۰ میلیون تومان باشد و در تصادف ۵۰ میلیون تومان خسارت ببیند، با توجه به اینکه قیمت خودروی زیاندیده ۵ برابر سقف خسارت مالی است (۵ = ۱۸۰÷ ۹۰۰) راننده مقصر تنها متعهد به پرداخت ۱۰ میلیون تومان است. مابقی خسارت وارده را باید مالک خودروی گرانقیمت از جیب بپردازد مگر اینکه بیمه بدنه داشته باشد. اینجاست که متوجه میشویم اتفاقا حادثه خبر داده است به شرطی که کمیدقت کرده باشیم و حتما برای خودروی خود مخصوصا اگر گرانقیمت باشد بیمه بدنه خریداری کرده باشیم.
ایمن تر از کلاه کاسکت! بیمه موتورسیکلت به زبان ساده
مگر موتور را هم میتوان بیمه کرد؟ با اجازه شما بله! آمار عجیبی در این زمینه وجود دارد که نشان میدهد بیش از ۹۰ درصد موتورهای حاضر در خیابانهای ایران بیمه شخص ثالث ندارند چه برسد به بیمه بدنه! در حالی که موتورسیکلت بسیار بیشتر در معرض خطرهای مالی و جانی است، دوستان موتورسوار تمایل چندانی به بیمه ندارند! بیمههای موتورسیکلت هم مانند بیمه اتومبیل به دو گونه ثالث و بدنه تقسیم میشوند که نوع اول یعنی بیمه ثالث ضامن مال و جان شخص خسارت دیده در صورت تقصیر راکب موتورسیکلت است البته باید گفت حتی در صورت تقصیر راکب موتورسیکلت، بیمه ثالث، خسارتهای جانی وی را هم تحت پوشش قرار میدهد اما اگر میخواهد خسارات وارده بر مال و موتورسیکلتش را هم جبران کند باید از بیمه بدنه استفاده کند.